Doğal gaz kaçağı var ne yapmalıyım?

Doğal gaz kaçağı

Doğal gaz kaçağı var ne yapmalıyım? Doğal gaz kullanımının ülkemizde giderek artması ile birlikte sadece doğal gazın avantajlarından değil zararlarından ve meydana getireceği kayıplardan ve sorunlardan da bahsedilmeye başlandı. Doğal gaz ile ilgili evinizde veya iş yerinizde yaşayacağınız en önemli sıkıntılardan birisi de doğal gaz kaçağıdır. Evinizde doğal gaz kaçağı olduğunu ise mümkün olduğunca ağırlıklı olarak kokudan anlarsınız. Ağır bir çürük sarımsak kokusu ya da gaz kokusu alıyorsanız: Öncelikli olarak yapmanız gereken ilk şey tüm doğal gaz vanalarını kapatmanızdır. Aynı şekilde sadece doğal gaz vanalarını değil doğal gaz ile çalışan…

Read More

Isı pompası nedir?

ısı pompası

1) Isı pompası nedir? Isı pompası aslında doğada mevcut olan, ancak sıcaklığı düşük olduğu için kullanamadığımız enerjiyi, sıcaklığını yükselterek kullanmamızı sağlar. Doğal enerji kaynaklarından en kolay bulunanı havadır. Isı pompası basit olarak, dışarıdaki havanın içinde mevcut olan düşük sıcaklıktaki ısı enerjisini emen, sonrasında bu ısı enerjisinin sıcaklığını yükselterek ısıtılması istenen iç ortama taşıyan ve sadece bu taşıma işlemi için elektrik kullanan ısıtma cihazıdır. Yani elektrik ortamı ısıtmak için kullanılmaz, dışarıdaki ısıyı emmek ve içeriye taşımak için kullanılır. Elde edilen ısının iç ortamda dağıtılması işlemi ise en kolay su kullanılarak yapılır.…

Read More

Kombiler hakkında merak edilenler

kombiler hakkında

Kombiler hakkında merak edilenler 1) Kombim petekleri ısıtmıyor, nedeni ne olabilir? Tesisatta hava olabilir bu durumda radyatörlerden hava alınması sorunu çözer. Sirkülasyon problemi olabilir, boru tesisatı doğru yapılmamış olabilir bu durumda özellikle kombiye yakın radyatörler çok ısınır, uzak olanlara sıcak su gitmeyeceğinden az ısınma olur, bu durumda bir ısıtma tesisatçısının sorunu çözmesi gerekir. Mutlaka tesisat yapıldıktan sonra radyatörlerin ayar musluklarından debi ayarı yapılmalıdır. 2) Kombim çok sık devreye giriyor, ne yapabilirim? Bunu kombinin üzerindeki alev ışığının yanıp yanmadığını kontrol ederek anlayabilirsiniz. Sürekli yanıp sönen ışık buna işaret eder. Kombide sirkülasyon…

Read More

Kombili evlerde doğal gaz tasarrufu

dogal gaz kombi ayari

Kombili evlerde doğal gaz tasarrufu 1) Kombili evlerde doğalgaz tasarrufu için nelere dikkat etmeli? Doğalgaz tasarrufu yapmak için öncelikli kriter binanın ısı kaybının az olmasıdır. Isı kaybını önlemenin yöntemi ise iyi izolasyondur. Yüksek verimli bir cihaz almak ve önce yalıtım yaptırmak en ideal koşuldur. Yoğuşmalı cihazları kullanmak konvansiyonel cihazlara göre daha fazla yakıt tasarrufu yapılmasını sağlar. Bu durumda cihazı düşük sıcaklıklarla işletmek cihaz verimini yükseltecektir. Diğer önemli bir etken termostat kullanımıdır. Termostat kullanımı yalnızca gereken kadar enerji üretimini sağlar. Oda termostatı kullanımı ayarlanan oda sıcaklığına yaklaşıldığında cihazın kapasitesini kısarak modülasyon…

Read More

Kombi seçimi

kombi seçimi

Kombi nasıl seçilir 1) Evimize uygun kombiyi nasıl seçeriz? ✓ Evin ısı kaybının hesaplanıp buna uygun olarak mahale odaya uygun radyatörlerin yerleştirilmiş olması en ideal şarttır.Isı kaybı evin izolasyonu, yönü, duvar malzemesi yüksekliği vb. kriterlere göre değişir. ✓ Düşük sıcaklığa göre radyatör seçimi yapıldı ise ki bu daha fazla radyatör yüzeyi demektir, yoğuşmalı kombiler rahatlıkla seçilebilir. Radyatörlerin seçimi yapılırken yayacağı ısının içinden geçen suyun sıcaklığına bağlı olacağı unutulmamalıdır. ✓ Evin ısı kaybı ısıtma cihazını seçerken önemli bir kriterdir fakat kombi kapasiteleri sıcak kullanım suyu kapasitesine göredir. Örnek vermek gerekir ise…

Read More

Kombi Kullanırken Dikkat Edilecekler

kombi kullanım

Kombi Kullanırken Dikkat Edilecekler 1) Kombilerde su seviyesini nasıl kontrol edebiliriz? Cihaz üzerinde bulunan manometre üzerinden basınç okunabilir. Analog manometre olmayan cihazlarda cihaz menüsü içinden basınç seçilerek anlık basınç okunabilir. Soğuk tesisatta minimum 1bar fakat optimum basınç 1-1,5 bar aralığında olmalı. Geniş dairelerde(su hacmi fazla olan tesisatlarda) basıncı fazla yükseltmemekte fayda var çünkü basınç yükseldikçe kullanılabilir genleşme tankı hacmi, küçülür.Kombi çalıştığında ısındıkça basınç artacaktır. Maks. çalışma basıncı 3 bar’dır. Su basıncı 3bar’ın üzerine çıktığında cihaz44ın emniyet ventili açarak fazla suyu tahliye eder. Basınç sabit kalmıyorsa genleşme tankı ya da tesisatta…

Read More