Isı pompası nedir?

ısı pompası

1) Isı pompası nedir?
Isı pompası aslında doğada mevcut olan, ancak sıcaklığı düşük olduğu için kullanamadığımız enerjiyi, sıcaklığını yükselterek kullanmamızı sağlar. Doğal enerji kaynaklarından en kolay bulunanı havadır. Isı pompası basit olarak, dışarıdaki havanın içinde mevcut olan düşük sıcaklıktaki ısı enerjisini emen, sonrasında bu ısı enerjisinin sıcaklığını yükselterek ısıtılması istenen iç ortama taşıyan ve sadece bu taşıma işlemi için elektrik kullanan ısıtma cihazıdır. Yani elektrik ortamı ısıtmak için kullanılmaz, dışarıdaki ısıyı emmek ve içeriye taşımak için kullanılır. Elde edilen ısının iç ortamda dağıtılması işlemi ise en kolay su kullanılarak yapılır. Yani kombide olduğu gibi önce suyu ısıtırsınız, sonra bu sıcak suyu ısıtılması istenen yere pompalar oradaki radyatörlerin içinden geçirirsiniz ve odayı ısıtırsınız. Isı pompası da ısıyı dağıtmak için su kullanır. Yani dışarıdaki havadan emdiği ısıyı suya yükler ve sonra da bu sıcak suyu ısıtılacak ortamda bulunan tesisat ve radyatörlerin içinde dolaştırır.
Isı pompası çalışma şekli gereği, dışarıdaki havadan ısıyı emebilmek için dış mekânda bulunması gereken bir dış ünite ve sonrasında ısıtılmış suyu içerideki tesisatta dolaştıracak pompayı da ihtiva eden bir iç üniteden oluşur. İstenirse bu sisteme sıcak kullanım suyu hazırlamak için bir boyler (yani bir sıcak su kazanı) de eklenebilir.

Bunu da oku :  187 Doğal gaz arızası görülürse

2) Isı pompası hem ısıtma hem de soğutma için kullanılabilir mi?
Isı pompasının bir avantajı da ters çalıştırılabilmesi, diğer bir deyişle iç mekândan emdiği ısıyı dış ortama taşıyabilmesi, dolayısıyla evin içini soğutabilmesidir. Yani yazın da evinizi soğutabilirsiniz. Ancak bunun için ev içindeki tesisatın soğuk su taşıyabilecek şekilde tasarlanmış ve izole edilmiş olması gerekir. Zira izole edilmemiş soğuk yüzeylerin üzerinde havanın içindeki rutubet yoğuşur ve bulundukları yerin ıslanmasına sebep olur. Sonuç olarak hem ısıtma hem de soğutma yapılacaksa iç tesisatta sadece radyatör veya yerden ısıtma boruları kullanılamaz. Bunların yerine veya bunların yanı sıra, birlikte de olabilirler, fancoil denen yazın soğutma yaparken yoğuşacak suyu atabilecek bir gider bağlantısı olan hem ısıtma hem de soğutmaya uygun elemanlar kullanılmalıdır. Ve tesisat borularının izolasyonlu olması gerektiğini tekrar hatırlatmakta fayda var…

3) Isı pompası nerelerde kullanılmaya uygundur?
Isı pompası bireysel, müstakil bir ısıtma/soğutma sistemidir. Dolayısıyla sadece ayrı, bağımsız tesisatı olan apartman dairelerinde, villa gibi müstakil evlerde ve işyerlerinde kullanılabilir.

4) Isı pompalarının ekonomik avantajları nelerdir?
Isı pompaları yakıt olarak doğada havanın içinde bulunan ısıyı ve bu ısıyı transfer etmek için de, diğer bir deyişle pompalamak için ise elektriği kullanır. Isı pompaları dış ortamdaki havadan emip içeriye taşıdığı her dört birim ısı enerjisi için bir birim de elektrik enerjisi harcar. Yani 1kW elektrik çeken bir ısı pompası 4 kW ‘lık bir ısıtma veya soğutma sağlar. Diğer bir deyişle bir koyup dört alıyoruz. Bu sebeple işletmeleri çok ekonomiktir. Bugün itibarıyla doğalgazın mevcut olmadığı her yerde en ekonomik ısıtma ve soğutma sistemi ısı pompası sistemidir. Tek olumsuz yanı kurulum maliyetinin daha pahalı oluşudur. Türkiye’nin batı kıyı bölgelerinde doğalgaz olmayan bir yerde en ucuz alternatif olarak katı yakıtlı (yani odun, kömürlü) kat kaloriferi ile split klimalardan oluşan bir sistemi ısı pompası ile kıyaslarsak, ilk yatırım maliyetindeki fark kendini yaklaşık 3 senede amorti etmektedir. Isı pompaları kullanım ömrü ortalama 15 sene olacak şekilde tasarlanmıştır. Yani ilk başta fazladan ödeyeceğiniz kurulum maliyeti yapılan tasarrufla yaklaşık üç senede geri ödenmekte, daha sonrası ise kar olarak gözükmektedir.

Bunu da oku :  Doğal Gaz Faturalarını Düşürmenin Sırları

5) Buderus ısı pompalarının özellikleri nelerdir?
Buderus Logatherm ısı pompası iç ünite, dış ünite ve sıcak su boylerinden oluşan komple bir sistemdir. Isıtmada iç ünite olarak yerden ısıtma, radyatör veya fan coil cihazları, soğutmada ise sadece fancoil cihazları ile birlikte kullanılmaktadır.
Comfort serisi, 8-11-14-16kW olmak üzere dört farklı kapasiteden oluşmaktadır. Sistem ısıtma konumunda tesisat suyunu 55°C’ye kadar ısıtabilmekte, soğutma modunda ise 5°C‘ye kadar soğutabilmektedir. Isıtmada -20°C dış hava sıcaklığına kadar, soğutmada ise +46°C dış hava sıcaklığına kadar sorunsuz çalışabilmektedir.
Su tesisatı tarafında ihtiyaç olan tüm elemanlar (sirkülasyon pompası, kapalı genleşme tankı, pürjör, takviye ısıtıcı, filtre gibi) iç ünite içerisine dahil edilmiştir. İç ünite bileşenlerinin tümü yoğuşmaya karşı kauçuk izolasyon malzemesi ile izole edilmiştir. Bu uzun ömrün garantisidir.
Buderus Logatherm ısı pompalarının en büyük özelliklerinden biri de kumanda panelinin Türkçe olması ve çok kolay ayarlanabilmesidir. İstenirse oda sıcaklığına göre ayarlama yapan opsiyonel oda termostadı da sisteme bağlanabilmektedir.
Sıcak kullanım suyu ihtiyacını da çözen sistemde, ihtiyaca göre 200L veya 300L olmak üzere iki farklı hacimde sıcak su boyleri kullanılabilmektedir.
Logatherm’in Hybrid modeli ise ısı pompasının bağlandığı yerde halihazırda bir ısıtma sistemi varsa, mevcut eski ısıtma sistemiyle eş zamanlı çalışabilmesini sağlayan ek bağlantı ve kontrol imkanları sunan modeldir.

5/5 - (3 votes)
(Visited 284 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment